GAMBAR EDISI TERBARU

GAMBAR EDISI TERBARU
Kekal bersama...selamanya.

Wednesday, October 23, 2013

22 Fakta Tentang Kentut Yang Anda Tak Pernah Tahu



1. Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus.
Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria dalam perut.

2. Apa komposisi kentut?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara diserap oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. Propors masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, kerana gas-gas lain terserap oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak kerana tubuhnya tidak sempat menyerap oksigen.
3. Kenapa kentut berbau busuk?
Bau kentut kerana kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua bahan ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut & makin busuklah kentut anda.. Telur & daging mempunyai peranan besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang-kacang berperanan dalam memproduksi volume kentut bukan dalam kebusukannya.

4. Kenapa kentut menimbulkan bunyi?
Kerana adanya vibrasi lubang `anus` saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi bergantung pada kecepatan gas.

5. Kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak berbunyi?
Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingannya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil dan hangat dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudiannya menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly)

6. Berapa banyak kentut diproduksi sehari?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?
Kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas? Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar `anus` lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang mempunyai tekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar `anus`. Dalam perjalanan ke arah `anus` gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gasakan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh, kerana bentuk usus yg rumit & berbelit-belit.

8. Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?
Bergantung kepada kondisi udara, seperti kelembaban, suhu, kecepatan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara ‘transmitter’ dengan ‘receiver’. Begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar & konsentrasinya berkurang. Kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa detik, bererti ianya mengalami pengcernaan di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, kereta, konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan berlegar dalam waktu yang agak lama sampai akhirnya diserap dinding.

9. Apakah setiap orang kentut?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggalpun orang masih boleh kentut.

10. Betulkah lelaki kentut lebih kerap daripada perempuan?
Tidak ada kaitannya dengan gender… Kalau benar, bererti perempuan menahan kentutnya, & apabila mahu kentut, banyak sekali jumlah yg dikeluarkan.

11. Saat apa biasanya orang kentut?
Pagi hari di toilet. yang disebut “morning thunder”. Kalau resonansinya bagus, boleh didengar di seluruh penjuru rumah.

12.. Mengapa makan kekacang menyebabkan banyak kentut?
Kekacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh. Gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika sampai di usus, bakteria di usus berpesta & membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

13. Selain makanan, apa lagi penyebab kentut?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum `soft drink`, naik pesawat udara (kerana tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang?
Tidak… sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.

15. Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?
Bukan..tetapi diserap oleh darah, bukan hilang kerana bocor..Tapi bermigrasi ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga.. Jadi bukan lenyap, tapi hanya mengalami penundaan.

16. Mungkinkah kentut terbakar?
Boleh saja. Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru kerana kandungan unsur hidrogen.

17. Bolehkah menyalakan mancis dengan kentut?
Jangan mengada-ada… konsistensinya lain.. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulakan pembakaran.

18. Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?
Kerana anjing & kucing adalah karnivor (pemakan daging). Daging kaya dengan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak, lebih lama, lebih kuat bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

19. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?
Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

20. Apakah warna kentut?
Tidak berwarna.

21. Apakah kentut itu asid atau neutral?
Asid, kerana mengandung karbondioksisa (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).

22. Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?
Planet Venus sudah banyak mengandungi sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana tidak ada kesannya.
Author : Unknown
Posted by : MCC


Saturday, October 19, 2013

CUCI KERETA



1. Cuci kereta boleh dilakukan depan kawan-kawan tanpa merasa malu dan bersalah.

2. Masa sedang asyik menggosok badan kereta tak perlu tengok-tengok kiri kanan.

3. kereta tak merengek-rengek masa ia mula basah dan licin oleh sabun.

4. Boleh tangguh beberapa minit, pergi sambut telefon, makan nasi, pergi tandas, hisap rokok tanpa sesiapa yang tak puas hati.

5. Tak perlu pujuk-pujuk dan berjanji untuk bertanggungjawab sekiranya hendak mula mencuci kereta.

 6. Lepas cuci boleh naik dan tekan-tekan serta baring-baring dalam sebarang posisi tanpa rasa takut disergah pencegah maksiat.

7. Tak perlu bersusah payah mencari tempat tersembunyi. Depan rumah atau di stesyen minyak pun boleh.

8. Nak pancut air sepuas-puasnya dalam atau luar enjin tiada yang larang.

9. Nak buat setiap hari lagi digalakkan, malah dipuji oleh mak bapak,kawan-kawan.

10. Majikan tidak akan memecat anda.

Author : Unknown
Posted by : MCC

Friday, October 18, 2013

KAMPONG YANG DILUPAKAN



Di tahun tahun 1950han dan di awal tahun 1960han, kampong penulis dikategorikan sebagai kampong pendalaman. Seingat penulis untuk ke Bandar Kuala Pilah ketika itu terpaksa berjalan kaki ke pekan Padang Lebar untuk menaiki bas ke Kuala Pilah. Tiada perkhidmatan bas sehingga ke kampung penulis.
Untuk sampai ke kampong penulis semestinya berjalan kaki melalui jalan tanah 6 kaki lebih kurang 1 batu. Untuk ke kampung Ghalib (disebut golit) memerlukan berjalan kaki 1 batu lagi. Dari simpang melalui jalan menurun bukit di antara kedai runcit ayah Latifah Rahman dan kedai kopi Tok Sihat suami kepada Uwan Mori.
Selebihnya melalui tebing sawah dikiri kanannya yang ada anak air dan rimbunan pohon rumbia. Di hadapannya jambatan kayu buat dua orang berjalan  yang pada penulis sungguh panjang pada masa itu. Penulis teruja setiap kali melintasi jambatan kayu tersebut.
Tiada apa pembangunan di kampong penulis. Kalau ada pun Cuma sebuah sekolah papan beratap zink  yang tapaknya diwakafkan oleh Allahyarham Tuan Haji Hasan Basir. Sekarang sekolah itu kerana kekurangan murid telah ditutup dan menjadi Pusat Kokurikulum JPNS.
Di seberang jalan dari sekolah itu ialah kawasan berpaya. Kami selalu ke paya  tersebut untuk mencari ikan pelaga (kami panggil ikan Karin), juga untuk mencari buah jambu air liar dan periuk kera.
Tiada hiburan untuk kanak-kanak. Kami bermain apa saja. Paling menyeronokkan apabila tiba musim menuai. Layang-layang akan menghiasi pemandangan di sawah. Selalunya inilah masa musim menjebak burung tempua. Di malam hari akan bertingkah bunyi lesung orang mengemping.
Hari pertama penulis ke sekolah masih dalam ingatan penulis menyusuri denai jalan 6 kaki tersebut yang jauhnya setengah km dari rumah penulis. Rumah penulis dan kebanyakan rumah lain hanya beratap rumbia, berdinding pelupuh dan berlantai buluh. Hanya beberapa rumah saja yang beratap zink ,berdinding dan berlantai papan yang sempurna.
Di sawah dan tali air (bonda loghat pilahnya) banyak ikan, setakat sembilang, puyu, haruan sangat mudah didapati. Sama ada memancing, menajur atau mengocar akan menjanjikan lauk ikan yang lazat untuk makan malam. Penulis sangat mengemari goring garing ikan puyu bersambal cili api.
Semasa penulis di darjah dua seluruh kampong riuh macam pesta. Beberapa jentera berat masuk dan menumbangkan pokok kelapa, pokok durian dan lain-lain pokok buahan orang kampong. Pembangunan telah masuk ke kampong penulis. Jalan baru dibena. Mulanya jalan tanah merah yang berdebu. Bukan sedikit masa untuk menaiktaraf jalan tersebut ke jalan bertar. Mungkin lebih dari 10 tahun agaknya kami menggunakan jalan tanah merah berdebu itu. Namun tiada siapa yang merungut.
Sesudah itu kampong penulis mendapat balai raya, masjid baru, bangunan tambahan sekolah baru. Setakat itu saja. Kampong masih bergelap. Air masih menggunakan perigi. Penulis sangat nostalgic pasal air. Paling sengsara bila musim kemarau. Perigi di rumah penulis kering kontang dan terpaksa meminta air perigi dari rumah yang hampir dengan jalan. Bulannya sekejap, paling kurang tiga bulan. Itu pun hanya keperluan untuk minum dan masak. Mandi dan membasuh terpaksa menggunakan air sungai. Juga tiada siapa yang merungut.
Oleh kerana tiada  letrik maka tidak semua rumah yang ada TV (hitam putih). Beberapa buah rumah yang ada pun dijana kuasa letriknya oleh generator atau bateri. Maka berduyunkan orang kampong, kanak-kanak, tua dan muda ke rumah yang ada TV terumatanya bila malam yang ada cerita melayu. Filem lawak P.Ramlee akan meriuhkan rumah tuanpunya TV dengan gelak ketawa.
Alangkah bahagianya……
Hampir penulis akan meninggalkan kampong untuk mengikuti kursus perguruan barulah tiang letrik dipacakkan di kampong penulis. Dua tahun selepas penulis menjadi guru barulah paip air mula mengalirkan air bersih. Selesailah penderitaan keluarga penulis yang tidak perlu lagi meminta setong air setiap hari untuk minuman dan memasak.
Sekarang kampong penulis telah maju. Jalan bertar, letrik, air, telefon selular, internet semua boleh diakses. Namun orang kampong telah hampir pupus. Keriuhan dan kebahagiaan yang penulis rasa di zaman kanak-kanak telah hilang. Masjid dah tak ramai jemaah, surau yang penulis kunjungi setiap petang sudah tidak digunakan lagi. Tiada lagi pementasan drama setiap akhir tahun. Semuanya kerana kampong penulis telah hampir pupus penduduknya. Hanya tinggal orang tua saja menjadi penunggu kampong. Sawah yang banyak  ikan dulu telah bertukar menjadi kebun sawit. Sekolah penulis telah bertukar menjadi Pusat Kokurikulum.
Kampongku,  tanah tumpahnya darahku. Aku berharap biarlah kampong pingitan ini akan kekal selamanya. Andainya aku meninggalkan dunia ini  ingin sekali aku disemadikan di sini.

MCC


Wednesday, October 16, 2013

PANTUN LAMA YANG DILUPAKAN



Tikar pucuk tikar mengkuang,
Alas duduk raja melayu,
Ikan busuk jangan dibuang,
Buat perencah si daun kayu.

Alangkah indah dan mendalam maksud pantun di atas. Janganlah memandang rendah pada adik beradik kita, suku sakat kita, saudara mara kita, ahli dalam masyarakat kita yang tidak berada, tidak berupaya, tidak berpangkat, tidak berharta, tidak berpelajaran. Masing-masing ada peranan dan tenaga mereka sentiasa diperlukan.

Ikan adalah makanan yang sedap dan berkhasiat. Walau apa jenis ikan sama ada citarasanya sedap atau kurang sedap nilai pemakanannya tetap sama. Asam pedas, masak kari, masak singgang, masak lomak cili api apalagi bila disalai dengan asap sabut kelapa pasti akan menimbulkan selera.

Sesekali ikan yang sedap itu menjadi busuk bila lambat dimasak atau penyimpanan yang kurang kemas. Kebiasaan kita akan buang saja ikan tersebut kerana rasanya  kurang enak dimakan atau kita akan mendapat keracunan makanan.

Nasihat orang tua kita janganlah buang ikan tersebut. Selain membazir ikan tersebut masih enak jika dibuat perencah daun kayu seperti pucuk ubi, pucuk paku, pucuk asin-asin, pucuk peper dan sebagainya.

Masa penulis masih kecil, penulis selalu dilagukan dengan pantun ini semasa nak tidur:
            Buai tinggi-tinggi
            Sampai cucur atap
            Belum tumbuh gigi
            Dah pandai baca kitab

            Buai laju-laju
            Sampai pohon sena
            Apa dalam baju
            Sekuntum bunga cina.

Juga penulis diajarkan menyanyikan lagu tradisional berbentuk jenaka ini:     
            Cang capit tulang daing
            Patah paku patah pudding
            Cari aku di sebalik dinding
            Tam tam buku
            Kerakap daun pudding
            Siapa menerkam tungku
Dia makan taik kucing.

Pantun lama juga perlu diberi nilai baru sesuai dengan keadaan semasa.
            Pisang emas dibawa belayar
            Masak sebiji di atas peti
            Hutang emas boleh di bayar
            Hutang budi di bawa mati.

Dalam masa bangsa Melayu meneroka peluang perniagaan di seluruh dunia mengapakah hanya membawa sebiji pisang emas? Bawalah sekapal pisang emas agar nilai komersialnya tinggi.  Juga dimaklumkan berniaga pisang emas tidak sesuai menggunakan kapal . Gunakan kargo udara agar cepat sampai ke destinasi.

            Buah cempedak diluar pagar
            Ambil galah tolong jolokan
            Saya budak baru belajar
            Kalau salah tolong tunjukkan

Jika hendak menanam cempedak mengapa diluar pagar? Tanamlah didalam pagar supaya keselamatan pokok dan buah terjamin. Buah cempedak pula tidak boleh dijolok kerana mutunya dan harganya akan turun jika diambil menggunakan galah dan buah jatuh terhempas.

            Kura-kura dalam perahu,
            Pura-pura tidak tahu.

Patut ditukar menjadi :
            Pura-pura dalam perahu
            Kura-kura tidak tahu

Hargailah pantun lama kita agar tidak ditelan zaman. Telah banyak pusaka budaya kita telah pupus dan tidak diketahui oleh anak dan cucu kita.

            Menghilir sungai menyusur jeram
Jeram bernama jeram busu
Macam mano hati den tak goram,
            Melihat susu menongkat baju

Wahai tuan yang bijak bestari, tolong tafsirkan pantun hamba.

MCC

Saturday, October 12, 2013

BERHENTILAH MAKAN ROTI CANAI


Oleh Jokiden:

Sei lamo tau dah perkara ini, sobab itu makan roti adalah pilihan terakhir. Kadang-kadang kito berlawak dengan perkara ini. Ada yang kurang percaya dan ada yang percaya.
 
Menjimatkan kos adalah merupakan salah satu strategi perniagaan seperti menggunakan peralatan kuno, meminimakan penggnaan tenaga kerja dan pemilihan barang yang paling tidak berkualiti. Semua itu boleh membawa kepada pengurangan kos yang ketara sementara hasil tidak terjejas sangat.
 
Bayangkan kita sedang menikmati sekeping roti canai atau sebuku roti atau roti bakar, sedangkan mereka menyediakan makanan tersebut dengan cara yang paling tidak bersih di dalam dunia ini seperti hanya dengan memakai sepender dan berjogging di atas roti.. Eeeeeeeeeee!!!!
 
Beberapa hari yang lalu kisah pelayan menghidangkan roti canai dengan meletakkan piring kuah yang kotor di atas roti dan menghantarnya kepada pelanggan juga di siarkan oleh Utusan Malaysia.

 

Jualan roti benggali terjejas teruk


GEORGETOWN 12 Okt. - Pengusaha roti benggali di Pulau Pinang mendakwa jualan mereka terjejas teruk gara-gara tersebarnya berita bahawa terdapat sebuah 'kilang roti benggali' di Bayan Baru menguli tepung menggunakan kaki.
 
Presiden Persatuan Penjual-Penjual Roti Benggali Pulau Pinang, P. Manogaran berkata, hanya terdapat dua kilang dan sebuah kedai yang menghasilkan roti jenis itu di negeri ini iaitu Maliia Bakery di Jalan Transfer, Uni Bakery di Air Itam dan Patchee Bakery di Jalan Dato Keramat.
 
"Terdapat 150 vendor berdaftar di seluruh Pulau Pinang dengan persatuan ini dan semua mereka hanya mengambil roti daripada tiga pembekal itu sejak lebih 35 tahun lepas.
 
"Pembuat roti berkenaan guna cara moden dan mereka telah lama dalam bidang itu. Kebersihan dan kualiti roti keluaran mereka berada pada tahap terbaik, kalau tidak percaya, saya jemput orang ramai datang lihat sendiri," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar hari ini.
 
Beliau berkata, sejak berita itu tersiar di akhbar Kosmo! dan dipetik pelbagai laman sesawang dua hari lepas, jualan roti benggali merosot lebih 50 peratus selain restoran serta kedai makan menghentikan pengambilannya buat sementara.
 
Sementara itu, rakan kongsi Maliia Bakery (M) Sdn. Bhd., Datuk Mariadas Gopal berkata, kilangnya menghasilkan 12,000 buku roti benggali setiap hari menggunakan mesin yang mampu mengadun 150 kilogram tepung untuk bekalan di sekitar Pulau Pinang, Kedah dan Perak.
 
Beliau kesal dengan penyebaran berita itu beserta sekeping gambar hiasan menunjukkan beberapa pekerja memijak tepung tanpa memakai alas kaki di laman social.
 
Menurutnya, sebuah cawangan kedainya di Butterworth terpaksa menghentikan operasi sejak dua hari lepas kerana tiada permintaan.
 
"Kita tidak pernah simpan stok kerana roti benggali yang dibuat habis dijual setiap hari. Kilang kami menjalani prosedur kebersihan yang ketat... jadi kami minta pelanggan tidak perlu bimbang dengan kebersihan produk keluaran kami," katanya. — BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20131013/dn_09/Jualan-roti-benggali-terjejas-teruk#ixzz2hZ9HLP6u
© Utusan Melayu (M) Bhd

Wednesday, October 2, 2013

POTRET UNTUK KENANGAN

Oleh Jokiden:


 
"Mano abang tak sampai2 ni...?"
 
 
 
2013 Bentley Continental GT Le Mans Edition for sale at @[195731627238378:274:Bentley Long Island]

Price and details at http://www.dupontregistry.com/autos/Search/DRauSearchDetails.aspx?itemid=1950955
Hahaha... Jokiden punyo ni..
 
 
 
 
 
 
 
Sumo ni jawatan ea PKK..
 
 
 
"Stemcell ni bagus... tak cayo tanyo Jokiden...bla..bla.."
 
 
Sosokali buek kojo cam ni ok gak..
 
 
"Kok sumo ea ni jadi downline I dlm Stemcell... jongkek dek duit ni, botingkek2 duitden
 
 
 
Selamat menerima menantu LAR 7 Sept 2013
 
 
 
Sohih Datin ea..
 
 
 
Sumo yang atas tu makan Stemcell ni..
 
 
 
"Kok kek sinia SMBK buek reunion kan elok.."
 
 
 
Chibaiiiiiiiiii!!!
 
 
 
Ginzai, Chibai!!!! Arigato..
 
 
 
Photo
"Reunion sekolah sei.."
 
 
 
Photo: Sushi dinner
 
 
 
 
Photo: Astaghfirullah.
Ingat tu kengkawan, jangan solalu bona ngumpek sei.. sok sei kok untung.. sosokali bulihlah sei maafkan..
 
 
Licin!!!!!!!
 
 
 
Ghondah, tinggi, laie tinggi..kawan sei ni..
 
 
 
Dua kali dah ni..
 
 
Ooomangaii.. lost my words..