As-salam,
Sebagai mengkotakan janji terhadap Bang CC dan isterinya, juga untuk sdr MD maka saya sediakan resipi dibawah ini:
APAM KARAMEL TANPA TELUR
Bahan2nya:
150g gula pasir
250ml air
150g tepung gandum*
1 sk baking powder*
1/2sk bicarbonate of soda*
75g gula halus (kurangkan jika tak makan dgn kelapa putih)
2 sb susu sejat
2 sb mentega cair
1 sk esen vanilla
sedikit minyak masak untuk mengoles acuan (guna acuan lompang)
kelapa parut putih dikukus dengan sedikit garam dan daun pandan.
Cara membuatnta:
1. Sediakan gula hangus dengan mengoreng gula pasir hingga kecoklatan dan tuangkan air sedikit2 hingga cair. Sejukkan.
2. Ayak bahan2 bertanda (*) kedalam sebuah mangkuk dan masukkan gula halus. Tuangkan air gula hangus sedikit2 dan kacau rata. Masukkan susu, esen vanilla dan mentega cair dan kacau lagi sehingga sebati.
3. Sapu acuan dengan sedikit minyak dan panaskan didalam kukusan sebentar. Tuang aduanan 1/3 penuh acuan. Kukus selama 10-12 minit. Angkat dan sejukkan.
Sajikan bersama kelapa parut yg telah dikukuskan.
Catitan:
Tentukan acuan dipanaskan sebentar sebelum di bubuh bancuhan tersebut, baru dikukus.
Kwn2 yg sudi cubalah, harap2 menjadilah resipi ini.
SELAMAT MENCUBA .......dr SSAK
naksdro.. yg paling sonang buek kek ni.. kalau naksdro tlg buek an tuk pksdro..hihihi.
ReplyDeleteSetuju ese tu.. naksdro tolong kunyah'an sekali..gigi pksdro kan dah tak kuek laie..hehehehe
ReplyDeletesapo laie nak nolong..kok tak naksdro kito..Kok maleh nak ngunyah pakai gobek sigheh yo (GOBEK asal'eh GO BACK) NSR
TQ Siti kerana bagi resepi tu. Isteri saya hari2 tanyo sama ada resepi tu dah upload ko bolun. Malam ni ese bagi resepi tu kek dio dan hujung minggu ni ese mintak dia cubo. Jangan APAM jadi jejomput sudah la.
ReplyDeleteMCC
MCC kalu akak dah cubo buek tu, nak kompem jadik ko tak jadik pangge ese untuk ngaso (test) Ese macam TL yo komen se, sotuju mek amek tu.
ReplyDeleteBlog kito menempuh aura dan rekod baru, hampir 300 pengunjung dalam maso duo aghi.. tahniah dan syabas kengkawan kerana memeriahkan blog ini.. Bersatu kito.....?
Jokiden
apam tanpa telur. mcm ponah donga yo.. rep kek mano kito jumpo? lupolak sei.
ReplyDeleteTQ to Shara kerana sampaikan hajat se...mmg suko makan apam sbb tk do minyak n tk brapo manih, tapi yang ini lai sodap ni...se mesti cubo walaupun ado butter cair tu..mesti sodap ni apam butter. Acuannyo yang kocik2 tu kalau guno loyang yo tk leh ko...MD
ReplyDeleteEse pun lupo TL aaa, tah kek mano gaeh... huwaaaaa!!!!!!
ReplyDeleteJokiden
Sshara... Mokasih lah you bagi resipi.. Mesti sodap ni,dah ghaso lapa lak...tapi family I ni sumoe tak suko kueh2.?ganjei amek kan? tu lah pasal e I dah x ponah buek kueh..lagi pun kalau I makan songsoghang tak syiok.I habihkan sumo maun de..nanti badan I jadi mcm apam. cenia yo lah ha.. I poie ghumah you makan apam, bulih tak? Kalau tak bulih tak po doh, I tak kan moyok doh, tak songek doh, Keh keh...
ReplyDeleteBee
Ese poghatikan...ghamai boto kengkawan kito yg maleh...makan apam ghoma...buek tak ondak...tomasuklah ese...ese baghu nak mintak ckit kek Shara...Bee da mintak dulu...banyak bona plak Shara nak baking apam..untuk Pak Sodagho lai, untuk Bee lai...baiklah se poi boli topung kojap n buek ikut resipi yg dio bagi ni...kalau tak jd apam kang jd apet..he..he..
ReplyDelete