- 10 keping daging salai [tumbuk2]
- cili api[ikut suko] tumbuk2
- hiris2 5/6 uleh bwang kocik
- ckit kotumbar, jintan manih n jintan putih[seeloknya..biji2 rmpah ni d sangai dulu sobolum d tumbuk2]
- secawn santan.
CARA: gaul somuo dlm koli..n masak ambik syarat yo sokojap..tambah garam n asam koping or poghah asam
limau.* lawa ni jenis kerabu..santan e acak mongacak yo.jgn ubh santan bulih itik boghonang pulak.
cubolah yo...
LAR.
Tipah, bueklah menu yang tak gunokan daging aa, ese tak makan daging binatang kaki ompek, s/u tau tu...hik..hik.. huk.. huk.
ReplyDeleteTapi daging binatang utan yg susah dapek macam napoh, kijang, ghuso, pelandok boleh ese makan, tak muntah, tak sakit poghut, tak kono kolingato (koliling gatal) tak domam doh.
Minggu lopeh ese poie kondughi ghumah Bang Cang Capit di boghi ea se gulai daging polanduk masak lomak cili api, apo laie 2 pinggan sotongah ese balun. Polanduk tu sobona ea Bang Maei sodioakan untuk Jalil sojak kito reunion laie, tapi Jalil tak muncul2 daging tu dah kogheh macam batu, dio sughuh bini ea masak. Ese yang joki, tu namo ea Jokiden kih..kih..kih. Joki ambo dapek dek ambo.
MSA
kalau nak menu haiawan yg boghosih...menu tupai masak asam. tupai boghosih sbb makan buah2 bezo ngan ayam makan cacing ngan taik.
ReplyDeleteISHS ni suko na moghapek..yag bukan bukan yo yang disobut..loyo lak ghaso ee tokak se...
ReplyDeletePah..sojak kau jadi toke bosa ni macam macam resepi yang kau buek...an misti buek resepi kau ni pah sobb tk payah masak lamo..tk payah tunggu lamo2..santan plak tk yah pakai banyak..tu yang se goma....Memang boto kato sarep kalu dh joki tu tk dapek dek oghang lain do..apo lai ko balunlah abih2 yo rep..padan muko Jale..kik kik kik..
Ontah e Kak Cik...Kanda ni suko moghapek..ese pun loyo tokak..apo lai baco blog ni..baghu lopeh mkn sokonyang2 e...meh kito buekkan gulai tu boghi dio mkn..kalau dio tak ondak ..pogangkan tongkuk e..sumbekkan gulai tupai masak asam tu..heh.Sarep ni tak kosian kek se..da lamo se toghingin gulai polanduk masak lomak cili api tu dah..poi plak d jajo e dlm blog ni.meleleh yo lah air liur..kalau dulu2 slalu yo Teh Jala adik Us.Razi tu anta kan ko ghumah brg utan..tp skrg dio pun da tuo..tak laghat lai nak poi nyuluh..Kak Cik..menu oghang dulu2 sumo e simple..tak do method a, method b..yg complicated cam skrg..tu sobab e oghang pomaleh cam se ni ghoma..
ReplyDeleteRep..kau kotughunan ghajo mano..momilih binatang yg exotic yo nak buek lauk..mano nak dapek bondo2 tu somuo..hutan da botak..meh kito balik duduk kg..kito bukak ladang polanduk n kijang..kongsi..heh
ReplyDeletemd n lar.. ontahlah sojak akhir2 nie sei kojap lupo kojap ingat..tu yg moghapek yo kojo e tu. tp klu md n lar loyo takpo lah tu masalah biaso bagi org pompuan. mano tau kok ado apo2 lak, Allah Maha berkuasa.. hehe.
ReplyDeleteEse baghu nak makan aaa, tapi tengok blog ni dulu, tak jadi makan... sobab nampak gulai iakan pari masak asam koghomaan ese tu, toingat pulak kek komen TL tupai masak asam eeeeeeeeee!!!!!!! uuuuweekkk!!!!! muntah se.
ReplyDeleteCinabeng kau kanda, iyo ati den goli tapi tokak den loya!!!!!!!! aaa.. ontah boghapo aghilah den tak leh makan ni..
JOKIDEN
tu jokikau lah tu. den tak pulak loyo doh. semacam yo makan, baghu makan kopalo ikan sak kari..bosiut2 peh tu org ghumah den masak siput, laei besiut2. umang sodap ee.. sei cumo tido yo takleh makan. yg lain tak kisah sei makan apo sajo yg halal,kecuali batu, kayu n plastik.
ReplyDeleteSalam kawan2 semua.Sorrylah lamo bonar sei tak masuk daun.Sei tongah buek2 sibuk sebonar e.Bayangkan lah dah 3 minggu esei tak cuti hari Sabtu dan Ahad.Kadang2 orang mintak tolong kono ditolong poilah berceramah sana sini ngabihkan air liur.Yusmah cakap buek ibadah dan bilo orang suko n nak timang kito maso tulah kono melonjak.Kalau tak apo ghoman e melonjak sorang.Tapi bilo orang ulur2 tu konolah ambik berkat kalau tak nanti kato tak sudi pulak.Sobut pasal rezki makan daging pelanduk sei memang mintak maaf banyak2 dengan Sdr Ismail sobab tak dapek nak ke rumah dio.Tapi tak apo orang yang makan pun kawan sei Sarep.Memang joki kau Rep n bukan jokiden..
ReplyDeleteNanti kalau ada stok pelanduk ko, ruso ko ese bg tau sapo yang berajat. Ese tak kan lupo kengkawan doh. Resepi yang dibori akan ese try. Kengkawan pompuan tontu ado secret "resepi". Ese teringin bona nak raso masakan kengkawan kito ni. Latipah Roman tontu pakar buak rondang paku pinang. Siti Sara pulak mesti sipu bab masak lomak umbut anau. Siti Normah pulak ese cayo dia dah pandai buek kari umbut pisang ngan tulang.Mariani lak pakar bab gondang ayam donak campur maman.
ReplyDeleteNak tau Kanda pandai masak apo? Jangan pandang sebolah mato kek dia. Cumo dia tak nak tunjuk bakat yo. Kepakaran Kanda goreng sadin raso tolur. Tak cayo tanyo dio. Siti Sara boleh masak ko resepi tu?
CHANG CAPIT
Satu lagi resepi orang dulu-dulu yang dah ramai orang tak tau atau tak ponah raso ialah JANGEK. kalau sapo-sapo ponah makan bondo ni bagi la tau. Kalau tak ponah raso pun bagi tau nanti ese bagi resepi.
ReplyDeleteMakanan ni banyak kek Medan. Maso kek sanun marin se tojumpo lah jangek ni kek kodai makan. Mulo2 ese nak try jo sobab dah lamo tak mengunyah bondo tu. Supo ea sodap bukan main. Ese tambah lagi 2 set.
CHANG CAPIT
Bang Maie, pojam colik, pojam colik hits blog kita dah lobih onam ghibu (6000) Ini sumo sobab menu gulailah ni kih..kih..kih. Tapi followers masih 11 oghang yo aa hik..hik..hisk.
ReplyDeleteJokiden.
Asal namo e oghang kg..asal dri kg mesti ponah makan jangek..campur lak dgn ghobung..ala2 pokasam gitu..sodap bukan main.
ReplyDeleteBang mael, sup jangek ni selalu yo sei buek, tapi tak samo ngan sup jangek yg kek medan tu,dan tak sosodap jangek yg abng mael buek do...boghi lah resepi ee..
ReplyDeleteTang resepi paksedaro masak sadin ghaso tolor tu, esei memang tak tau, sei tak sompek nak belajar kek paksedaro,ontah apo yg dibaco ee kek paksedaro, bulehkan masak sardin jd ghaso tolor, tapi kalau mkn ulam ghajo ada yo teghaso mempolam....yg tu esei kona belajar kek paksedaro...
Sdr jokiden, lamo tak nyolit kek sini, bz ko? Bab followers bnyk itu jo, ontahlah, ado yg tak tobukak laie ati kot nak join....SSAK
naksdro. sei pun blaja resepi tu kek maei cc. kekadang bolun masak laei dah ghaso tolo heee. kalau dah masak ghaso tolo, takut kok paneh lak tolo.resepi ni untuk org lelaki saja naksdro.
ReplyDeletemcc. jangek kek medan tu toba ko halus. ko bebaik sikit jgn2 kok jangek kobou pendek. indon bkn leh cayo bona. pakai songkok jua satay..ghupo e satay hanjing..eeee goliden.sei ngingat kan jo.
Paksedaro, kalau camtu, sapo2 nak masak jgn ghaso kek mano2....nnt ghaso meghato2..... parah.....ontok2 an tangan n kaki tu.....hehehehahahahahah...........
ReplyDeletemintak ampun paksedaro...
Bab jangek medan tu sei tak nak komen, marah bibik sei........
hehe..goli bona ati den tu...
ReplyDeletekolo yang aluih tu jangek kobou boto yo..? yang toba tu jangek kobou pendek...haa ingat tu kengkawan, potua yng TL bagi tu..sok jangan tomakan jangek kobou pendek atau satay anjing lak...... huhuhuwekkkk
ReplyDeleteISHS Masih lagi perangai lamo yo.Maso kito duduk serumah dulu sei memang selalu perasan masak sardin raso tolo tu.Tapi maso tu sei masih bulih maafkan..yolah tongah garang.Tak taulah pulak sampai sekarang..Pasal jangek tu memang favourite ,kalau ke lndon without fail kato orang kg sei Mempaneh mesti sei cari terutama masakan Padang memang best.Cuma di sana kena berhati pasal makanan n pastikan pergi restoren yang ada class ckit bagi jaga kebersihan.Bukan terlalu mahal pulak pun..Sebab kalau nasib tak baik silap2 terus kuar balik.
ReplyDeleteMintak mangap dulu yo.....se ghaso resipi yg d kato dek bang Mael tu...Masak Sadin Raso Tolo..sobona e pado pokataan raso tu..s.. e..ganti dongan b....tu deh kojo e dio oghang ni...peh tu boghi e oghang mkn...patutlah Jalil, Sarep, Bang Mael ngikut yo ckp Kanda...hahahahahahihihi kono mandrem.
ReplyDeleteSilap tu LAR.Sebonar e sei ikut biar dio perasan dan tak buek2 lai.Ghupo e masih tak berbah itu yang sei agak sedih dan kecewa Haa haaa
ReplyDeleteLAR , Ese masih tak faham. Maksud e maso masak sardin to rabo tolo, lopeh tu bori kek oghang. Yang dibori tu sardin ko atau tolo ee(tolo yang dah begoreng lah kut)?
ReplyDeleteSusah yang nak muek yang di dimasak sardin yang tapi raso ee macam tolo. Tak dapek se muek ee tu doh...shidi
ReplyDeleteBoto ckp Sarep tu...masak sadin ra.. tolo, dah tu d rabo e pulak bawang, lado and garam...lopeh tu sapo mkn..somo tak leh lupo kek Kanda...susah pulak kongkawan nak faham..da lamo idup dah ..he..he..
ReplyDeleteLar..itu baghu nghaso tolo..ghamai dah ngikut sei...bolom sei guno komat yg sei blaja ke jemalang puhun (kwn sei, org asli guntor) .. kalau sei guno ghamai org gilo...(kek hospital bahgia)
ReplyDeleteEh..eh..kau ingat kau yo ko kawan ngan org asli..se nuntut yo..kek To' Batin..tp tak do nak bagi org ikut do..tp nak topih kalau2 tokono komat yg mcm Kanda tuntut tu..hep..hep.
ReplyDeleteEse ado cakap dulu, nak komat dan minyak conuai ni tak yah jumpo dukun doh, jumpo se yo, banyak mano nak..? stok ado ni aaa.
ReplyDeleteJokiden
Jumpo Sarep.. kono komat masuk MLM..ha..ha..ha..
ReplyDeleteEse dah tekono komat sarep...langsung join MLM eee
ReplyDeleteTipah, sobona ea ese memang nak ajak you aaa, parkinglah 1 lot... DDDD... huhuaawaaaa!!!!join the group..
ReplyDeleteJokiden
Lagi saya nak cito pasal resepi sodap maso dulu. Kebetulan semalam saya mendapat undangan ke rumah seorang kawan istimewa. Tujuannya untuk menunjukkan dan memberi komen tentang perabot fesyen terbaru yang dibelinya. Komen saya memang la perabot yang dia beli tu cantik walau pun tak berharga mahal tapi saya tak berapa berkenan dengan beberapa perkara tentang pembelian itu.
ReplyDeleteOleh kerana dah sampai rumah, tuan rumah mempelawa saya makan. Mulanya nak menolak tapi bila menunya menarik minat saya kata ok juga. Menunya ialah "rondang pucuk paku". Alamak terus terbuka selera saya.
Sambil makan bersila di depan pintu saya menikmati "rondang pucuk paku" yang menyelerakan dan dah lama tak merasai kelazatannya. Dua kali saya tambah nasi macam Sarip makan gulai pelanduk di rumah saya dulu. Memang dia pandai membuat rondang paku. kalau la rondang paku pinang mesti citarasanya lebih sedap. Halimah Ujang kona tak paku pinang? Latifah Roman dan Mariani Bujai saya pasti dio kona. Sarip ngan Kanda kalau tak kona paku pinang memang tak patut sobab belakang rumah dia besepah bondo tu. Siti Normah pulak kalau tak kona bulih dimaafkan sobab kek kodah banyak sawah tak banyak kobun gotah.
Lepas makan saya katakan pada tuan rumah : "timo kasih .... esok2 buek rondang "pucuk penggago" pulak yo".
Sesapo kengkawan yang pakar buek rondang paku pinang atau rondang penggago ajak lah ese datang makan. Kalau ado ulam potai ko... joring basau ko masak nasik lobih sikit. Amacam Siti Sara?
Mano NSR ni.....?
ISMAIL@CHANG CAPIT
Bab buek ghondang paku pinang ni eselah oghang yg paling pandai..confirmmmm[naik basikal kayuh sondiri la pulak]...sobab ..umo 10 thn lai se dah mulo buek ghondang tu untuk seisi keluarga mkn..sementelah lg..maso tu..pucuk paku mmg bnyk kek dlm lombah dlm kobun MAT CINTO [org gholit kona tak dio?] kek bolakang rmh se..nnti satu hari kalau ada kesempatan..InsyaAllah se masukkan dlm menu kondughi rmh se.
ReplyDeleteRep....sobolum masuk komat MLM kau..se nak kono donga ponoghangannyo dulu.
ReplyDeleteLAR. Mintak maaf nak tumpang sekaki pasal ghondang pucuk paku.Esei tau jugaklah jenis paku macam paku tanjung,paku miden kek Sabah(Sabah Vege)ado satu pucuk paku yang kalau dighobus jadi air merah..itu ko yang u all panggil paku pinang..apo pun sei pandai makan.Kalau tak percayo jomput sei makan..
ReplyDeleteAbang Mae Chang capit..wii ai janganlah pagge namo abah se cam tu...namo tu sensitive... malu se..maso kocik maghin se menangih bilo oghang pangge namo abah se cam tu..
ReplyDeleteSmalam se poi mosojid Tapak..bilo balik nak naik keto se pandang ko longkang topi jalan kek pagar mosojid..se tengok cantik bona daun ee sogar bugar ijau pokat, gomok sobab air longkang pun banyak baghu lopeh ujan..subur tumbuh ee, se tanyo kawan sobolah se..daun tu macam daun keladi bunting yang se lotak dalam kolam dopan ghumah untuk perhiasan..
haa itu daun kelayau tu..kete..oo itu ko kolayau kete se..lain kali bilo datang se nak bawak kamera..nak ambik gambar nak boghi kengkawan se tengok kate se...tunggulah yo bilo2 sok se lotak gambar kelayau yang CTN tk kona tu dalam FB atau blog ni...
LAR..masuklah MLM anjuran sarep tu..sok kojo tidak duit masyuuuk yo..Abang mae..kau dh masuk lum...
Bang Maei, aghi ni ese pocah rahsio aa... dulu maleh nak respon kek kakcik ni sobab ese malu bilo ngonangan zaman dulu. Ese koghap kolahi ngan dio sobab ea satu so, ese ghoma pangge namo abah ea macam yg abang maei pangge tu.. ado pulak maso tu lagu hindustan "hey hey ana jai...hey hey ana jai.." esepun apo laie pangge mariani hey..hey anak bu... tulah sobab kito oghang gaduh solalu. So jgnlah pangge dio mcm tu laei aa...kih..kih..kih.
ReplyDeleteTipah, modal RM350 parking dulu.. you taja satu di kaki A you dpt RM50, you tajo satu di kaki B you dpt RM50, berlaku pasangan kiri kanan a dan B you dpt laie Rm50 dan seterusnya.. joinlah aaaa huuuwaaaaa!!!!
Jokiden
Sori la Mariani abang tak buek lai doh. Abang kona namo tu sojak kocik tapi di SMBK yo baru abang tau samo sebona org tuo tu. Mintak maaf Mariani Duaji.
ReplyDeleteISMAIL
Jalil kalau nak kona paku pinang balik dan cari kek pasar tani Pilah or Tanjung Ipoh. Rupo ea macam paku biaso tapi batang dan daunea bosa. Tompek tumbuh ea kek kobun gotah yang ado lombah dan berair.
ReplyDeleteSodap buek gondang oiiiiii.
ISMAIL
Daun pucuk paku pinang tu bogulung2 mcm ulat gonggok..tu yg sodap tu.
ReplyDeleteLar betul ke ulat gonggok tu sodap.Sei tak akan percayo selagi ISHS kompomkan...
ReplyDeleteKau bia boto...bilo plak se kato ulat gonggok tu sodap d mkn...se kato...pucuk paku yg bogulung2 mcm ulek gonggok tu yg sodap d mkn...kekampungan u da tak berapa original lah ABJ...heh
ReplyDeleteOh iyo ko..silaplah pemahaman sei manolah tau dah rato merantau kok dah dapek pulak resepi ghondang ulat gonggok Ha haaa
ReplyDelete